BL single family house

Pergine Valsugana, Trento
2011 - 2014

team

Elisa Burnazzi, Davide Feltrin, Paolo Pegoretti

client

private

photos

Carlo Baroni

 

The BL single family house is located in the northern part of the municipality of Pergine, on a mainly flat ground. From the area one can enjoy a beautiful view of the castle and the parish church of Pergine, of the Brenta chain and other low mountains, the amount of sun is ideal all year round, allowed, as it is, by the mountain silhouette and the surrounding buildings.
The project involves the building renovation and expansion of a building of the 60s, arranged over two floors and a attic, to meet the needs of the new owners. The volume consists of a main building with three floors. The uniqueness of the site and the existing buildings have suggested making the constructable volume very compact, low and articulated. It was desired to visually reduce the size and impact of the main front, using loggias instead of balconies and transforming the second floor, destined to be covered by a pitched roof, into an open space with a veranda.
Outside, the intervention is characterized by large protected glazed openings: they permit both to benefit from the solar contribution in the winter and the protection from overheating in the summer, and to fully enjoy the beautiful landscape. On the roof of the veranda, solar panels are positioned according to the slope of the roof, to virtually ensure no visual impact.
The facades, the outdoor curtains, the low emission wooden windows have only one colour, the white, this colour is not used for any of the neighbouring buildings. The sums of the different color of the neighbouring buildings is displayed exactly by the white colour which has the characteristic of containing all the colour of the electromagnetic spectrum. The property has a basement with storage and technical room, ground floor with garage, entrance hall with closets, storage, and the first floor is designed to accommodate the family. The vertical connecting element, the stairway, located in a barycentric position, allows to fully maximize the surface intended to housing.
The goal of having an energy-saving building is also achieved through the rationalization of the internal distribution, providing the volume with large openings in the south-east side, so as to benefit the most from the winter sun, while protecting, at the same time, from the summer overheating thanks to the loggias.